ČISTOĆA RIJEKA

27.07.2015. - Gredice na temu industrijske baštine Rijeke i viseće vaze na Korzu

KD Čistoća je ovoga ljeta pripremila sezonske gredice s temom industrijske baštine Rijeke. Knjižica s ljetnim gredicama je dostupna na linku http://issuu.com/cistocari/docs/gredice-prolje__e-2015 te je svakako preporučujemo za detaljnije istraživanje, od samih uzoraka do vrsta biljaka korištenih za njihovu izradu.
Ovime nastavljamo niz poveznica s bogatim riječkim kulturnim naslijeđem koji smo već ranije započeli, a posebno predstavili tijekom proljeća 2014. na temu secesije u Rijeci. Ove projekte vodi kolegica Bia Gec uz suradnike iz radne jedinice Održavanje zelenih površina KD Čistoće, a odražavaju specifičan senzibilitet za kulturnopovijesno naslijeđe i njezinu revalorizaciju u posve kreativnom mediju – cvjetnim gredicama - po čemu je Rijeke već postala prepoznatljiva.
Veliko industrijsko naslijeđe grada Rijeke nedavno je objedinjeno i digitalizirano u sklopu projekta čiji je nositelj Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, u obliku platforme za unos podataka o kulturnoj baštini grada Rijeke. Istraživanjem upravo te stranice kao i konturnih linija pojedinih elemenata riječke industrijske baštine, osmišljen je motiv ljetnih gredica 2015. Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera. Izraženi kontrasti i dinamične linije izvedene kroz cvjetne plohe stvaraju intenzivni utisak na prolaznike s ciljem da ih se zainteresira za ovo specifično blago riječke arhitekture.
Istaknuli bismo da neke vrste cvijeća pate na vrućinama kojima svjedočimo posljednjih dana; begonije i cinerarije tek možemo očekivati u svojem punom sjaju kad malo padnu temperature. Prošlogodišnje vlažno i hladnije ljeto puno im je više odgovaralo. Za razliku od njih, zelenim i crvenim batatima te margaritama ovakva klima izrazito odgovara, što se vidi po bujnom rastu i kondiciji biljaka.
 
Također, ovim putem želimo istaknuti i viseće vaze na Korzu. Ovogodišnje viseće vaze na Korzu zasađene su kombinacijom cvjetnih puzavica i puzavica dekorativnog lista. Crveno cvatuće pelargonije trenutno pate na vrućini, ali će nakon prvog pada temperatura krenuti s novim valom cvatnje. U isto vrijeme sve više se izdiže begonija Dragon Wing koje su posađene u vazama na Titovom i Jadranskom trgu. Na istim trgovima pružaju se i srebrni slapovi Dihondre Silver falls, koja je tu zbog kontrasta s crvenim Ipomeama (batat). Ipomea je trenutno najzadovoljnija. Ljubitelj topline, bacila je svoje zelene i tamno purpurne listove do glava prolaznika. Na jesen očekujemo pune vaze gomolja. Iz tih gomolja, ako se drže zimi na toplom i suhom, na proljeće će niknuti mlada biljka. Ovim putem pozivamo riječke škole i vrtiće da nam se jave na jesen i slobodno dođu po dio gomolja.  Uz malo truda i pravilnog skladištenja, na proljeće mogu ukrasiti svoje okoliše s ovom nezahtjevnom i dekorativnom puzavicom. Dobrodošli su i svi građani-entuzijasti koji uživaju u vrtlarenju na svojim balkonima i prozorima. Javit ćemo na vrijeme termin vađenja, do tada uživajte u cvjetnom Korzu.

Gredice:

Viseće vaze: