ČISTOĆA RIJEKA

09.10.2017. - Mirisna Rijeka u vašem domu

U utorak 10. listopada 2017. godine od 15.00 do 18.00 sati u dvorištu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (bivši Rikard Benčić) KD Čistoća Rijeka organizira akciju dijeljenja sadnica-trajnica zainteresiranim građanima pod nazivom »Mirisna Rijeka u vašem domu«.Radi se o sadnicama mente, melise, bosiljka i limunske trave, aromatičnih trajnica, koje su tijekom ljeta ukrašavale gradske cvjetne gredice. Ove su godine gradske gredice bile izuzetno mirisne te su po prvi put riječke ulice ukrašene aromatičnim biljem. Bosiljak, melisa, metvica pa čak i limunska trava su se odlično primile i zajedno s jednogodišnim cvijećem stvorena je kompleksna mirisna i vizualna senzacija.
Naime, kako bi se na gredicama istakli potezi većinom zelenih aromatičnih vrsta, odabran je niz upečetljivih geometrijskih uzoraka. Ti pomalo zaboravljeni uzorci su se nekad pojavljivali kao čest motiv u dizajnu, a danas se uglavnom ne koriste, te dobivaju epitet »retro«, kao i aromatične trajnice, danas također rijetko bilje koje se koristi u dizajnu zelenih površina.

P7116790.jpg

Napomenimo da mnogi europski i svjetski gradovi danas vrlo ozbiljno shvaćaju usmjerenost na održivi razvoj te je dio tog trenda svakako uređivanje gredica trajnicama. Slijedeći takve primjere dobre prakse, KD Čistoća Rijeka je umjesto jednogodišnjih biljaka na gradske cvjetne gredice zasadio i značajnu količinu aromatičnih trajnica. Kako je već ranije najavljeno, te će biljke sada biti podijeljene građanima.
Ideja-vodilja ovog projekta je upoznati građane s ljekovitim, mirisnim i za uzgoj jednostavnim vrstama koje je lako uklopiti u gotovo svaki vrt, balkon i prozor. Time je uvelike smanjeno korištenje sezonskog, jednogodišnjeg cvijeća, a ovogodišnji biljni materijal s gredica nastavlja svoj život u vašim domovima.

P7116792.jpg

Ovime još jednom pozivamo sve građane da se u utorak 10. listopada 2017. od 15.00 do 18.00 sati pridruže akciji u dvorištu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (bivši Rikard Benčić) i preuzmu svoju trajnicu. Uz ovo, molimo zainteresirane građane da sa sobom ponesu svoje posude u kojima mogu odnijeti biljke. Uz sadnicu će građani dobiti i upute o uzgoju i brizi te korištenju i pozitivnim učincima ovih biljaka na svakodnevni život.
U slučaju lošeg vremena, akcija se odgađa.
Veselimo se vašem odzivu!

P7116825.jpg

P7046679.jpg

P7046630.jpg

P7146904.jpg