ČISTOĆA RIJEKA

15. studeni 2010- započelo izvođenje edukativne predstave ''Avanture Vrećka i Smećka''

Izvedbama u osnovnim školama započelo je izvođenje edukativne dječje predstave „Avanture Vrećka i Smećka“ koju je u suradnji s gradskim komunalnim poduzećem KD Čistoća te dječjim vrtićima i osnovnim školama na području Rijeke i okolice poklonila tvrtka Tetra Pak, vodeći svjetski proizvođač rješenja za preradu i pakiranje hrane u višeslojnu kartonsku ambalažu.

Predstava kojom najmlađi uz pjesmu i igru uče o korisnosti i pravilnom odlaganju višeslojne kartonske ambalaže za mlijeko i sokove odigrat će se 16 puta u periodu od 15. studenog do 1. prosinca, a odgledat će je ukupno 2.600 djece iz 14 vrtića i 15 osnovnih škola. Predstava je dosad izvedena više od 70 puta širom Hrvatske i odgledalo ju je gotovo 7000 djece, a na riječkom području će po prvi puta predstava biti izvedena u osnovnim školama i to za mališane iz prva dva razreda osnovne škole.

 

Također, Tetra Pak Rijeci poklanja i maskotu u obliku pakiranja Tetra Brik Aseptic, u obliku kvadra, najrasprostranjenijeg pakiranja iz Tetra Pakove palete. Maskota će razveseljavati i educirati djecu na spomenutim predstavama, ne samo tijekom ovog ciklusa izvođenja predstava, nego i u ostalim edukacijskim aktivnostima o odlaganju kartonske ambalaže za mlijeko i sokove na riječkom području, a zajedno sa simpatičnim ČISTKOM, već prepoznatljivom maskotom KD Čistoće.

predstava1-(2).JPG

Predstava „Avanture Vrećka i Smećka“ napravljena je u suradnji s Dramskim studijom Tirena i djecu kroz  zabavan, interaktivan i njima primjeren način, educira o pravilnom odlaganju otpada, ali i o tome što se s otpadom događa nakon toga, odnosno kako se sortira i reciklira. Tako, primjerice djeca u pojedinim scenama raspravljaju o postupcima likova - odgovornom i ekološki osvještenom Vrećku, neurednom Smećku i razigiranoj Šmucki – te uz pjesmu uče o postupanju s višeslojnom kartonskom ambalažom za pića.

predstava2.JPG

Kako ne bi zaboravili ono što su naučili iz predstave, svako dijete će nakon predstave dobiti  edukacijsku bojanku na temu odlaganja kartonske ambalaže za pića. Bojanka na 20 stranica opisuje avanture likova iz istoimene predstave te slijedi iskustva predstave koja je interaktivna, pa su, uz pojedine crteže, postavljeni zadaci putem kojih djeca daju svoj doprinos čišćem okolišu. Ujedno, svaki vrtić nakon predstave dobit će DVD sa snimkom predstave kako bi odgojiteljice mogle s djecom proći kroz materijal, te ponoviti osnove vezane uz pravilno odlaganje kartonske ambalaže za napitke.

predstava3.JPG

 

Inače, u Hrvatskoj se godišnje na tržište plasira oko 10 tisuća tona višeslojne kartonske ambalaže za napitke, dok je odvojeno prikupljanje radi recikliranja tek na početku. Zato osim stvaranja uvjeta za odvojeno prikupljanje ambalaže putem postavljanja naljepnica na kontejnere, paralelno treba raditi na komunikaciji s građanima i edukaciji. Tvrtka Tetra Pak do sada je već poduzimala akcije postavljanja edukacijskih naljepnica na oko 2.700 kontejnera na području gradova Zagreba, Pule, Rovinja, Rijeke i Siska, a u suradnji s njihovim komunalnim poduzećima, sve u cilju uspostave sustava prikupljanja višeslojne ambalaže za napitke.

Dodatno, na području djelovanja KD Čistoća postoji gotovo 500 spremnika namijenjenih odlaganju višeslojne ambalaže u kojima je samo ove godine skupljeno preko 60 tona te vrijedne sirovine.